Materialen

De bogen, pijlen en dergelijke die gebruikt worden in de jacht zijn enigszins verschillend met die in de handboogsport. Naast een boog voorzien van (oplegger), pijlenkoker (quiver), stabilisator, pijl-oplegger of steun, vizier en de pijlen voorzien van jachtpunten (broadheads), zijn ook camouflage kledij een belangrijk onderdeel van het materiaal van een boogjager.

Image
Image
Image

De boog

Men onderscheidt 2 types van bogen. De compound boog die voorzien is van cams of katrollen of de traditionele boog zonder cams. Als jager zal je bewust de keuze moeten maken welke soort boog bij jouw manier van jagen past.
De compound boog is een boog die uit aluminium of carbon bestaat en die via een systeem van katrollen ervoor zorgt dat ongeveer 20% van de totale trekkracht over blijft wanneer deze wordt aangetrokken en opgespannen. Deze bogen zijn, mits goed afgesteld, zeer trefzeker. Ze worden het meest gebruikt om te jagen. Deze compound bogen worden meestal uitgerust met vizier, pijlensteun, stabilisator, pijlenkoker. Ze bestaan in minder opvallende kleuren en ook in alle soorten camouflage patronen. Ze zijn ook voorzien van geluidsdempende extra’s om de boog zo stil mogelijk te maken.

Image
Image
Image

De traditionele boog is een boog die uit hout, laminaat, carbon of aluminium kan bestaan en heeft geen cams of katrollen. . Hier heb je dan nog eens verschillende soorten, zoals recurve, longbow, selfbow, ruiterboog… Deze bogen kunnen uit 1 of meerdere delen bestaan en in of uit mekaar worden gehaald. Met deze bogen wordt instinctief geschoten en dit vergt een veel gevorderde manier van oefenen dan met de compound boog. Deze types bogen zijn ook meestal niet voorzien van een vizier.

De jachtpijl.

Dit is één van de belangrijkste onderdelen in de combinatie met een goed afgestelde boog. Alle pijlen zullen moeten afgestemd zijn (met) op de parameters van je boog zoals trekkracht en treklengte. Jachtpijlen bestaan hoofdzakelijk uit aluminium of carbon of een combinatie van beide. De meeste fabrikanten van pijlen hebben een online calculator om te bepalen welke pijlen je nodig hebt. Alle pijlen hebben een bepaald gewicht per inch en een stijfheid of spine. Dit moet steeds afgestemd zijn op de boog waarmee je schiet.

Het oefenpunt.

Deze pijlpunten worden gebruikt om met je jachtboog te kunnen oefen op een doel, 3D of andere. Deze oefenpunten of veldpunten hebben steeds hetzelfde gewicht als de jachtpunten die je zal gebruiken tijdens het jagen.

Het jachtpunt of broadhead.

Dit zijn de pijlpunten waarmee op een wettelijke manier mag gejaagd worden. We kunnen ze onderverdelen in 3 groepen.

  1. De blunt. Dit is een jachtpunt zonder snijdende vlakken. Verplicht gebruik voor veerwild in vlucht ( in combinatie met fluflu veren ) of kleinwild soorten zoals konijn.
  2. De fixe broadhead of jachtpunt. Dit is een jachtpunt voorzien van 2 of meerdere, vaste, snijdende vlakken. Deze jachtpunt wordt gebruikt voor grotere wildsoorten zoals ree, everzwijn, hert, Afrikaanse antilopen……
  3. De mechanische broadhead of jachtpunt. Dit is een jachtpunt voorzien van 2 of meerdere bewegende snijdende vlakken in gesloten toestand die tijdens de impact zullen openen. Deze jachtpunten worden meestal gebruikt voor middelgrote wildsoorten zoals ree en everzwijn.

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Elk FBA lid die hulp nodig heeft bij de aanschaf van materiaal of vragen heeft hier rond, kunnen te allen tijde terecht bij onze instructeurs.

Image
Image
Image

De kledij.

Sinds de jacht met pijl en boog op zeer korte afstand gebeurd ten opzichte van het wild, is een goede camouflage zeer belangrijk. Ook de aanpassing naar alle mogelijke weersomstandigheden is van cruciaal belang. Het afbreken van het menselijk silhouet is waar men op moet letten bij de keuze van het camouflage patroon. Grotere vlek patronen zullen de menselijke vorm beter breken dan 3D of foto prints. Het kleden in lagen zorgt ervoor dat je bij het wisselen van de weersomstandigheden beter voorbereid bent. Ook aangepaste schoenen kunnen helpen bij het geluidloos benaderen van wilde dieren.

De afstandsmeter of rangefinder.

Voornamelijk compound schutters die met een vizier schieten met verschillende pins, hebben baat bij het elektronisch meten van de afstanden. Het verkleint de kansen aanzienlijk om mis te schieten of erger nog, te verwonden. Wanneer je geen rangefinder hebt kan je afstanden leren inschatten en op voorhand bepalen op de plek van waar je zal jagen.

De treestand.

Dit is een stoel waarmee je in bomen kan klimmen met rechte stam. Het is een draagbare jachtkansel of mirador die je kan verplaatsen naargelang waar het wild zich bevindt. Het grote voordeel is dat men vanop een hoogte een beter zicht heeft op de omgeving en vooral, dat men zich uit de zintuiglijke zone bevindt van het wild. Hierdoor kan je je beter voorbereiden op een schot en ben je vrijer in het bewegen, zonder opgemerkt te worden.