Vormen van jagen met pijl en boog

Vormen van jagen met pijl en boog

Er kan met de handboog op ongeveer dezelfde manieren gejaagd worden als de manieren met het vuurwapen. Al zijn sommige jacht methodes minder geschikt om met de boog te doen.


Bersen of bersjacht. (Spot and stalk.)

Dit is de manier bij uitstek om met de boog te jagen. Al sluipend, gebruik makend van natuurlijke obstakels, probeer je wild op korte afstand te benaderen. Deze term wordt gebruikt op grofwild zoals ree, everzwijn, hert, mouflon etc….

Voor de voet.( A la botte.)

Je jaagt hier meestal in open veld met meerdere jagers of jachthond en jaagt het wild voor je op. Je schiet op lopend of vliegend kleinwild.

Aanzitjacht.( Loerjacht.)

De jager zet zich op een vaste strategische plaats, meestal op een verhoogd platform (jachtkansel) en wacht het wild op. Boogjagers gebruiken hier meestal een climbing treestand of klimmende treestand voor.

Drijfjacht.( Battue.)

Hier worden de jagers aan de rand van een jachtgebied op één lijn geplaatst. Door drijvers en honden wordt het wild opgejaagd naar de lijn van de jagers toe. De jagers zullen het wild enkel schieten wanneer het over de lijn van de jagers is gelopen, om de veiligheid te garanderen van de drijvers. Deze manier van jagen is minder geschikt om met de boog te doen, vanwege het wild dat zich op een zeer snelle manier voortbeweegt.

Drukjacht. (Drücken.)

Onder deze vorm staan jagers geplaatst op strategische plekken in het jachtgebied, meestal op verhoogde platformen of drukstoelen. Drijvers, soms vergezeld van aangelijnde honden?, (en met soms honden aangelijnd) zullen proberen het wild op natuurlijke manier in beweging te brengen, zonder deze op te schrikken of te doen vluchten. Deze methode leent zich het best om met de boog te doen. Deze vorm van jagen kan ook als stille drukjacht waarbij de drijvers zonder honden geen geluid maken tijdens het drijven.

(Fretteren.)

Met behulp van fretten worden konijnen uit hun pijp gejaagd waarna de boogjager deze probeert te schieten. Wordt meestal gedaan met traditionele bogen zonder vizier.