JFO 2021

Als Vlaamse boogjachtvereniging werken we ook internationaal samen met andere federaties. Een voorbeeld hiervan is de JFO (Journée de formation obligatiore), een verplichte opleidingsdag als je in Frankrijk legaal met pijl en boog wil gaan jagen.

Op zaterdag 28 augustus zette een gemotiveerde groep van 17 deelnemers (1 Brit, 2 Nederlanders, 14 Belgen) en 4 instructeurs koers richting departement 02. In l’Aisne werden we hartelijk ontvangen in NaturAgora, een overkoepelend centrum voor natuur, milieu en platteland. Hier wordt alle deskundigheid op gebied van kennis, natuurbeheer en landschapsontwikkeling gebundeld en vervolgens via opleidingen en sensibiliseringsprojecten aan de samenleving aangeboden.

 

Vermits de meteo namiddag nattigheid aankondigde, zijn we ’s ochtends gestart met de praktische oefeningen. Op het programma stond het veilig omgaan en schieten met diverse boogtypes (initiatieboogje, huntingbow en compound), ervaren welke invloed afstand heeft op accurate schotplaatsing en ondervinden dat het helemaal niet ok is om op bewegende doelen te schieten. Kortom, hoewel de meesten onder ons toch al over een zekere bekwaamheid beschikten, werden we zeer bewust gemaakt van het vereiste niveau dat noodzakelijk is om te kunnen gaan jagen met een boog. Om de voormiddag af te sluiten was er nog de gelegenheid om in het bos, tussen de takken en vanaf hoogzitten, een 3D-parcours te doen.

Image
Image
Image

Onder het moto dat de boog niet altijd gespannen mag staan, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om tijdens de middag de barbecue aan te steken en een lekker stukje vlees te bakken.

Namiddag restte dan enkel nog het theoretisch gedeelte, voor de meesten een beknopte herhaling van de IBEP, aangevuld met de specifieke Franse regels en voorschriften.

Door het volgen van deze verplichte lesdag verkregen al de cursisten het nodige Franse boogjachtcertificaat. Ze zijn tegelijk lid van de Fédération Française des Chasseurs à l’Arc (FFCA) en zullen In de toekomst ook uitgenodigd worden op hun jachtdagen en voortgezette opleidingen.

Weer een geslaagde dag, deze groep sluit zich aan bij de talrijke Franse boogjagers die reeds een lange traditie hebben in deze manier van jagen.

We wensen hen zeer veel succes en plannen een nieuwe datum in 2022!

Image
Image