JFO 2021

As the Flemish Bowhunting Association, we also work together with other federations on an international level. An example is the JFO (Journée de formation obligatiore), an obligatory training day if you want to hunt legally with bow and arrow in France.

On Saturday 28 August, a motivated group of 17 participants (1 Briton, 2 Dutchmen, 14 Belgians) and 4 instructors set off for department 02. In l'Aisne, we were warmly welcomed at NaturAgora, a coordination centre for nature, environment and agriculture. Here, all the expertise in the field of knowledge, nature management and landscape development is bundled and then offered to society through training and awareness-raising projects.

 

Vermits de meteo namiddag nattigheid aankondigde, zijn we ’s ochtends gestart met de praktische oefeningen. Op het programma stond het veilig omgaan en schieten met diverse boogtypes (initiatieboogje, huntingbow en compound), ervaren welke invloed afstand heeft op accurate schotplaatsing en ondervinden dat het helemaal niet ok is om op bewegende doelen te schieten. Kortom, hoewel de meesten onder ons toch al over een zekere bekwaamheid beschikten, werden we zeer bewust gemaakt van het vereiste niveau dat noodzakelijk is om te kunnen gaan jagen met een boog. Om de voormiddag af te sluiten was er nog de gelegenheid om in het bos, tussen de takken en vanaf hoogzitten, een 3D-parcours te doen.

Image
Image
Image

Onder het moto dat de boog niet altijd gespannen mag staan, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om tijdens de middag de barbecue aan te steken en een lekker stukje vlees te bakken.

Namiddag restte dan enkel nog het theoretisch gedeelte, voor de meesten een beknopte herhaling van de IBEP, aangevuld met de specifieke Franse regels en voorschriften.

Door het volgen van deze verplichte lesdag verkregen al de cursisten het nodige Franse boogjachtcertificaat. Ze zijn tegelijk lid van de Fédération Française des Chasseurs à l’Arc (FFCA) en zullen In de toekomst ook uitgenodigd worden op hun jachtdagen en voortgezette opleidingen.

Weer een geslaagde dag, deze groep sluit zich aan bij de talrijke Franse boogjagers die reeds een lange traditie hebben in deze manier van jagen.

We wensen hen zeer veel succes en plannen een nieuwe datum in 2022!

Image
Image