Bowtech deadlock Cam System

Wie compound schiet weet dat de evolutie in deze knappe staaltjes techniek nooit stil staat.. Elke jaar proberen de fabrikanten hun potentiële klanten te overtuigen om voor hun merk te kiezen. Één van de koplopers binnen deze miljarden industrie is het merk Bowtech. En recent, sinds 2020, bestaat volgens mij één van hun beste uitvindingen: het Deadlock Cam System.

Wie compound schiet weet dat de evolutie in deze knappe staaltjes techniek nooit stil staat.. Elke jaar proberen de fabrikanten hun potentiële klanten te overtuigen om voor hun merk te kiezen. Één van de koplopers binnen deze miljarden industrie is het merk Bowtech.


Bowtech Archery als deel van een groter concern ( Pure Archery ) kan de compound schutter al enkele jaren bekoren met innovatieve technologieën. Zoals onder andere de Binary cams, de Power Shift disc waarmee je van comfort naar speed bow gaat, aanpasbare treklengte, de FLX roller guard die de kabels uit de weg beweegt zodat je minder torque krijgt en meer ruimte voor je veren en ga zo maar door. En recent, sinds 2020, volgens mij één van hun beste uitvindingen, het Deadlock Cam System……

 

Image
Image

Elke schutter die iets kent van het afstellen van een boog komt onherroepelijk dezelfde problemen tegen, zeker wanneer het niet lukt.

De enigste parameter waar de fabrikant moeilijk rekening mee kan houden, is uiteindelijk de schutter.

Om een boog perfect af te stellen, dit wil zeggen een boog die een pijl afvuurt die kaarsrecht uit de boog komt, perfect achter de pees, heb je meestal maar beperkte mogelijkheden. In vele gevallen worden eerst de cams gesynchroniseerd en de timing gecontroleerd, daarna wordt de pijloplegger geplaatst. Wanneer men dan een papiertest doet, zal men naargelang het resultaat de oplegger bewegen of het nockpunt aanpassen. Hierdoor zal men afwijken van de originele centershot positie van de boog ( de plaats waar de pees de boog perfect in verticaal in twee deelt ) om een degelijke papiertest te bekomen.

Maar wat als dit niet lukt ? Wat als je geen ruimte meer over hebt in de afstelling van je oplegger of wanneer je het compromis niet wil maken om af te wijken van het centershot ? Bowtech heeft hier een zeer simpele en betrouwbare oplossing voor gevonden. Bovendien ook nog is zeer gemakkelijk te regelen valt en dit op de persoonlijke manier van schieten van de schutter. De vorige top modellen waren al voorzien van het split yoke kabel systeem ( één kant van de kabel was gespleten en vastgemaakt aan beide kanten van de cam op de as ).Het gaf de schutter de mogelijkheid om de cams links of rechts te buigen door meer of minder twists op één kant van de kabels te geven. Hierdoor bewoog je de pees links of rechts naargelang de noodzaak om niet te moeten afwijken van de centershot plaats van de boog. Sinds 2020 is dit systeem verbeterd.

Vroeger had je een boog pers nodig en enige feeling met wat één twist meer of minder deed met de plaats van je cam en pees. Het nieuwe Deadlock cam systeem lost dit eenvoudig op. De cams zijn nu gemonteerd op een as die via 2 schroefjes ervoor zorgt dat die zelfde cam links of rechts kan bewegen. Je hebt geen pers meer nodig en je kan per mm de cam nu links of rechts positioneren, onder en boven, zodat de pees links of rechts beweegt. Wat het nog interessanter maakt is dat het systeem, eens het vast werd gezet, het vervangen van een set pees en kabels herleidt tot een werk van enkele minuten. Een gemiddelde papiertest, zelfs zonder pers neemt meestal 3 tot 4 pijlen in beslag. 2 schroefjes op elke as, eentje om het systeem los te zetten en eentje om de cam links of rechts op de as te laten bewegen. Met een lasertool check je de cam lean of deze symmetrisch gespiegeld is. Daarna zet je de oplegger centershot ( per merk en type online te vinden, meestal in mm afstand tussen de pijl en de riser ) en dan schiet je door papier. Naargelang de scheur beweeg je beide cams links of rechts en herhaal je de papiertest tot je een perfecte scheur hebt.

https://bowtecharchery.com/technology/

https://www.pijlenboog.be/index.php/Paper_tunen