Jacht en buitenleven

Hét evenement voor het hele gezin op Landgoed Velder in Liempde. Een prachtig buitenevenement in de bossen van het Groene Woud.

Op 24, 25 en 26 september 2021 mocht het eindelijk weer: drie dagen lang kon men onder een stralende zon genieten van alles wat met jacht en buitenleven te maken heeft.
De Vlaamse Boogjacht Vereniging (VBV; Flemish Bowhunting Association FBA vzw) kan daar niet ontbreken. Hoewel boogjacht vandaag nog niet is toegelaten in Nederland, groeit ook hier de interesse voor deze uitzonderlijke manier van wildbeheer. Dat viel ook op door het groeiend aantal geïnteresseerden en de vele initiaties die we daar hebben mogen geven.

Een initiatie bestond uit het leren schieten met een compound jachtboog. Dit is een ultra-moderne en zeer accurate boog die speciaal voor de jacht ontwikkeld is. Eerst bepalen we welke het dominante oog van de aspirant boogjager is. Dit omdat, net zoals bij het hagelgeweer, de oogdominantie een belangrijke rol speelt in de keuze van een rechtse dan wel linkse jachtboog. Een korte opleiding, en tien minuten later kon men reeds met succes schieten naar de verschillende 3D doelen (dit zijn levensgrote rubberen dieren) die waren uitgezet. We namen hiervoor rustig de tijd en zorgden uiteraard voor een veilige omgeving.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Het viel ons op dat het niveau van de deelnemers op deze beurs erg hoog lag en we hebben heel wat beloftevol talent zien passeren. Niet onlogisch want wie ervaring heeft met het karabijn is heel snel weg met het vizier op de jachtboog en het gebruik van de finger release. De super accurate schoten van de aspirant boogjagers waren daar een duidelijk bewijs van.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

De laatste jaren zien we een sterk groeiend aantal Nederlandse leden bij de FBA; een heel fijne evolutie. Hopelijk zet deze trend zich de volgende jaren verder. Zo bouwen we stilaan een draagvlak uit voor de boogjacht in België en Nederland. Want net zoals in België en andere West-Europese landen zou de jachtboog voor Nederland een nuttige aanvulling zijn die als extra jachtmiddel kan ingezet worden.

 

Wij danken de organisatie dat we ook dit jaar de boogjacht aan de deelnemers van de beurs konden tonen en kijken uit naar volgend jaar!

 

www.jachtenbuitenleven.nl